Visum voor India

Visum regelen voor India

Nederlanders en Belgen mogen in veel landen visumvrij reizen of krijgen een “visa on arrival”, maar helaas is dit niet het geval voor India. Voor India moet je voordat je reis begint een visum aanvragen. Gelukkig kun je dit eenvoudig online aanvragen, maar zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder lees je wat je allemaal moeten doen voor een visum voor India, wat de kosten zijn en wat voor soort visums er zijn.

Uitleg visum India

Voor het afreizen naar India heb je dus een visum nodig. Dit geldt voor toeristen, zakenreizigers en voor medische ingrepen. Moest je dit visum vroeger nog bij het consulaat aanvragen, kun je tegenwoordig gelukkig dit hele proces online regelen. Nadat je aanvraag voor een visum is goedgekeurd, krijg je het visum per e-mail als Pdf-bestand toegestuurd.

Er zijn meerdere visums beschikbaar, maar het is erg eenvoudig om te bepalen welk visum je nodig hebt. Zo kunnen toeristen kiezen voor het “eTourist visa”, zakenreizigers kunnen kiezen voor het “eBusiness visa” en voor medische reizigers is er het “eMedical visa”. Het gaat bij alle drie de visums om een “e-visums”, wat inhoudt dat je deze online kunt aanvragen.

Wat zijn de voorwaarden?

Je hebt hierboven kunnen lezen dat je het visum online kunt aanvragen, maar voordat je dit doet, moet je wel eerst onderstaande voorwaarden doorlezen.

– Met het e-visum kun je maximaal 60 dagen verblijven in het land.
– Je paspoort moet meer dan zes maanden geldig zijn.
– Vraag minimaal vier werkdagen voor je vertrek het visum aan.
– Je kunt maximaal twee e-visums per jaar aanvragen.
– Print het visum voordat je naar India reist uit, zodat je het visum kunt toevoegen aan je paspoort.
– Zakelijke reizigers kunnen met het “eBusinnes visa” tot tweemaal (double entry) toegang krijgen.
– Medische reizigers kunnen met het “eMedical visa” tot driemaal (triple entry) toegang krijgen. Dit komt dus neer op 180 dagen, maar de dagen dat je het land verlaat gaan hier wel vanaf.
– Bij aankomst moet je een retourticket of een doorreisticket kunnen aantonen.
– Je kunt met het visum alleen per boot of vliegtuig het land binnenkomen. Ter land is dus niet mogelijk.

Hoe kun je een visum aanvragen?

Je kunt op twee verschillende manieren een visum voor India aanvragen. De eerste mogelijkheid is om het zelf te regelen via VFS Global. Er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen, je foto te uploaden en te betalen. De betaling kan alleen via creditcard. Het visum kost 120 euro, maar is wel 365 dagen geldig.

De andere methode is via E-visums.nl. De aanvraag verloopt in het Nederlands en de betaling kan worden gedaan via iDEAL. Daarnaast is een e-visum een stuk voordeliger. Afhankelijk van wat voor visum je wilt, is het “eTourist visa” er al vanaf € 49,95. Je moet het visum zelf uitprinten en bij je paspoort toevoegen. Je kunt met dit visum echter niet overal het land binnenkomen.

Plaatsen waar je met een e-visum binnen kunt komen: Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh, Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum, Varanasi en Vishakhapatnam en de zeehavens Mumbai, Mormugao (Goa), Mangalore, Cochin en Chennai.

Online aanvragen van een visum

Gelukkig is het online aanvragen van een visum voor India eenvoudig te regelen. Je kunt het aanvraagformulier in het Nederlands invullen en dient daarnaast enkele documenten aan te leveren.

Zo wordt er gevraagd om een scan van je paspoort, een scan van een duidelijke pasfoto en de accommodatie waar je verblijft (i.i.g. de eerste dagen). Voor een zakelijk visum dien je ook een scan van je business card/visitekaartje en de gegevens van het bedrijf dat je in India gaat bezoeken op te geven. Voor reizigers die het land voor een medische ingreep bezoeken, dien je de afspraakbevestiging van het ziekenhuis door te geven.

Verder kun je met één aanvraag meerdere e-visums aanvragen. Dit is handig wanneer je met meerdere personen gaat reizen.

Wat zijn de kosten?

De kosten zijn afhankelijk van het soort visum dat je selecteert en voor hoe lang je het land wilt bezoeken. Het goedkoopste toeristenvisum is er al voor € 49,95. De prijs voor een zakenvisum is € 104,95. Voor alle tarieven verwijzen we je graag door naar de website E-visum.nl.

Hoe lang is het visum geldig?

Dit is afhankelijk van je visum, maar bij het toeristenvisum kun je kiezen tussen een visum dat 30 dagen geldig is (gaat in bij aankomst) of een visum dat 365 dagen geldig is. Voor een zakenvisum is het standaard 365 dagen. Je mag met deze variant 180 dagen in India verblijven.

Overstay in India

Overstay is wanneer je langer dan toegestaan verblijft in een land. In sommige landen zijn de straffen hier zwaarder op dan in andere landen. Zo kom je in bepaalde landen er af met een goedkope boete en ben je in andere landen voor een langere periode niet meer welkom. Sinds enkele jaren heeft de Indiase overheid de straf op overstay aangescherpt. Zo moet je bij een overstay tot maximaal 90 dagen een boete van 300 dollar betalen. Bij een overstay van 90 tot 2 jaar wordt dit bedrag verhoogd naar 400 dollar en wanneer je langer dan 2 jaar verblijft, is de boete maar liefst 500 dollar.