Vervoer in India

Vervoer in India

Het is algemeen bekend dat het verkeer in India in de grote steden en populaire bestemmingen vaak erg chaotisch is. Daarbij komt ook nog eens dat de wegen er ook niet al te best aan toe zijn. Vaak niet al te prettig om zelf een auto of scooter te huren. India is een goedkoop land om door te reizen en voor lange afstanden met de bus en de trein ben je doorgaans weinig kwijt. Hieronder lees je welke mogelijkheden er zijn om te reizen binnen India.

Reizen met de trein

Met meer dan 7000 stations beschikt India over één van het grootste spoorwegstelsel ter wereld. Daardoor adviseren wij deze manier van reizen wanneer je langere afstanden wilt afleggen. Verder is de trein spotgoed. Zo reis je bijvoorbeeld van Delhi naar Agra (2 uur 25 minuten) al vanaf 3 euro en zijn wij reizen van 17 uur voor ongeveer 10 euro tegengekomen. Je moet er natuurlijk wel zin in hebben om zo lang in een trein te zitten. Een tip is om op tijd je treinticket te boeken, want het is in India de populairste manier om lange afstanden te reizen.

Bezoek 12Go.Asia om alle prijzen en trajecten te bekijken. Op deze website kun je tegenwoordig ook direct een ticket aanschaffen.

Verschillende klassen

Treinen in India kennen verschillende klassen. Voor korte afstanden is het makkelijk vol te houden in de 2e klasse of in de sleeperclass. In deze twee klassen neem je vaak plaats op een stoel of in een bed zonder beddengoed.

Wanneer je langere afstanden gaat reizen in de trein is het aangeraden om te kiezen voor de AC-klasse. Deze AC-klasse zijn voorzien van airconditioning en zijn ook weer onderverdeeld in verschillende varianten. Zo heb je de keuze uit 1AC, 2AC of 3AC. Het nummer staat voor het aantal stapelbedden in de coupe. Wil je dus absolute privacy, dan kies je voor 1AC. Wil je liever in contact komen met locals, dan kun je beter kiezen voor 2AC of 3AC.

Bus in India

Je hebt al kunnen lezen dat treinen goedkoop zijn in India, maar bussen zijn er nog goedkoper. Dit komt wel met een prijs, want bussen in India zitten vaak bomvol. Zo vol dat het vaak lastig is om jezelf erin te proppen. Het is dus een echt avontuur, maar wel een leuk avontuur.

Zie je het niet zitten om met lokale bussen te reizen? Dan zijn er gelukkig ook luxere bussen. Vaak gaat het hier om privé maatschappijen en deze worden over het algemeen gebruikt door toeristen. Je kunt van tevoren reserveren en bent dus verzekerd van een zitplaats. Een reservering kan vaak worden gemaakt bij de receptie van je hotel, hostel of eenvoudig online.

Riksja in India

Een riksja is een soort taxi en kom je in veel landen in Azië tegen, maar India steekt er met kop en schouders bovenuit. Een riksja is niet voorzien van een motor en het is enorm zwaar werk. De bestuurder moet de passagiers zelf voorttrekken door middel van een fiets en met de slechte wegen in India kan dit nogal voor vertraging zorgen. Neem daarom geen riksja als je haast hebt, maar wanneer je meer van de stad wilt zien, is het zeker een goed vervoersmiddel. Let er wel op dat je vooraf een prijs afspreekt, want anders is de kans vrij groot dat je na de rit de hoofdprijs (Indiase begrippen) moet betalen. En hier kun je meteen je onderhandelvaardigheden in praktijk uitvoeren.

Taxi in India

Een andere manier om in steden te reizen is door middel van taxi’s. Ook hier geldt dat je goed moet onderhandelen over de prijs. Voor wie geen zin heeft in het onderhandelen en direct een prijs voor je rit wilt, is Uber of Ola Cabs een goed alternatief. Zelfs wanneer je een ervaren onderhandelaar bent, zal de prijs niet snel onder de prijzen van Uber en Ola Cabs komen. Daarbij komt kijken dat je met de twee diensten in de grotere steden eenvoudig overal een taxi kunt boeken.

Binnenlandse vluchten

In een land met een oppervlakte als dat van India is het haast onmogelijk om alles per trein of bus te doen. Daarnaast zijn binnenlandse vluchten in India zeer betaalbaar en ben je veel sneller bij je volgende bestemming. Vaak ben je uren of zelfs dagen sneller op je nieuwe bestemming.

Tip: lees hier waar je betaalbare binnenlandse vluchten in India kunt vinden.

Een eigen auto of motor huren

Dan is er nog de mogelijkheid om een auto te huren. Echter zullen in praktijk weinig toeristen kiezen voor deze optie. Allereerst moet je beschikken over een internationaal rijbewijs, wat inhoudt dat je jouw Nederlands rijbewijs moet vertalen. Ook rijden de bestuurders in India aan de linkerkant en is het verkeer ontzettend chaotisch. Een motor is een mogelijkheid wanneer je een ervaren bestuurder bent en ervaring hebt om aan de andere kant van de weg te rijden.