Vaccinaties

Vaccinaties voor India

Bij het voorbereiden van je reis zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden en de benodigde vaccinaties zijn daar één van. Hieronder delen we de vaccinaties voor India onder in drie verschillende categorieën: verplichte vaccinaties, aan te raden vaccinaties en optionele vaccinaties. De optionele vaccinaties is wel sterk afhankelijk van het gebied dat je tijdens je reis zult bezoeken. Ook is de duur van je reis een belangrijke factor. Verder is het belangrijk dat je op tijd begint met de inentingen, want in sommige gevallen moet je er zes weken tot zeven maanden van te voren mee beginnen. Ook lees je hieronder waar je de vaccinaties in Nederland kunt laten zetten.

Verplichte vaccinaties

Tijdens je reis door India zijn er juridisch gezien geen inentingen verplicht. Met uitzondering van gele koorts, maar dit geldt enkel alleen als je binnen zeven dagen voor aankomst in India in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt. Overigens geldt dit ook wanneer je een tussenlanding maakt, maar wanneer je vanuit Europa vliegt, zal dit nooit het geval zijn. Bij het bezoeken van onderstaande landen moet je beschikken over de juiste stempels in je vaccinatiepaspoort.

Landen in Afrika waar gele koorts voorkomt:

Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo Brazzaville, Congo Kinshasa, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Ethiopië, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea-Bissau, Guinee, Ivoorkust, Kameroen, Kenia, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Sao Tomé and Principe, Senegal, Sierra Leone, Soedan, Somalië, Tanzania, Togo, Tsjaad, Zambia en Zuid-Soedan.

Landen in Zuid-Amerika waar gele koorts voorkomt:

Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago en Venezuela.

Aan te raden vaccinaties

Voor je reis naar India zijn er dus geen inentingen verplicht, mits je geen landen hebt bezocht waar de gele koorts voorkomt. Er zijn echter wel meerdere vaccinaties die worden aangeraden. Zo zijn vaccinaties aan te raden tegen DTP, Hepatitis A en BMR. Met een inenting tegen DTP ben je voor tien jaar beschermt tegen Difterie, Tetanus en Polio. Met een inenting tegen Hepatitis A ben je voor een jaar beschermt tegen deze ziekte. En met een BMR-inenting ben je doorgaans de rest van je leven beschermt. Echter, ben je na 1974 geboren, dan is de kans groot dat je de inenting al hebt gehad.

Optionele vaccinaties

De optionele vaccinaties zijn afhankelijk van de regio’s die je gaat bezoeken, hoe lang je reis gaat duren en wat je doel van de reis is. De optionele inentingen zijn buiktyfus, hepatitis B, rabiës (hondsdolheid) en tuberculose.

Voor buiktyfus geldt dat inentingen worden aangeraden wanneer je India langer dan twee weken gaat bezoeken. De inenting tegen buiktyfus moet minimaal twee weken voor vertrek worden gezet en is voor drie jaar werkzaam. Net als buiktyfus moet de inenting tegen hepatitis B minimaal twee weken voor vertrek worden gezet. Dit is alleen nodig wanneer je het land langer dan drie maanden gaat bezoeken. Ook de inenting tegen tuberculose is alleen nodig bij een verblijfsduur van drie maanden of langer. Deze inenting moet echter minimaal zes weken voor vertrek worden gezet.

Malaria

In een groot gedeelte van het land komt malaria voor. Dit hoeft afhankelijk van je bestemming geen probleem te zijn en er zijn verschillende maatregelen die je moet nemen. Ga je bijvoorbeeld naar Goa, dan is het insmeren met DEET voldoende, maar in veel andere gebieden is het slikken van malariatabletten aanbevolen. Raadpleeg je dokter of een deskundige voor het juiste advies.

Waar kun je de inentingen laten zetten?

Voor je reis naar India adviseren we om je inentingen te laten zetten via Vaccinaties op Reis. Op de website kun je direct een afspraken maken en langsgaan bij één van hun vestigingen. Ze zijn gevestigd in Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam Taksteeg, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Delft, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Hoofddorp, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle.