Handige Tips

Handige tips in India

India is een schitterend land, maar je zult tijdens je eerste bezoek wel wat tijd nodig hebben om van het contrast met westerse landen bij te komen. We kunnen je verzekeren dat je een reis naar India niet snel zult vergeten. Echter, er gaan nogal wat verhalen rond dat India een onveilig land is om te bezoeken en hoewel je goed op je hoede moet zijn, is het de moeite zeker waard. Tijdens onze reis door India hebben wij ons nooit onveilig gevoeld. Wel waren wij vooraf goed geïnformeerd over wat we konden verwachten en met onderstaande tips ben jij dat ook.

Regel je visum voor India op tijd

Belangrijk is om op tijd je visum aan te vragen. Je kunt dit tot vier dagen voor vertrek regelen, maar wij adviseren je om het zekere voor het onzekere te nemen en dit wat eerder te doen. Tegenwoordig kun je dit eenvoudig online regelen en hoef je niet meer langs het consulaat. Als reiziger heb je de keuze uit verschillende e-visums en hier hebben wij alle verschillende visum uitgelicht.

Zorg dat je alle vaccinaties hebt gehad

Naast het regelen van een visum is het verstandig om vooraf ook te informeren naar de verschillende inentingen. Ondanks dat er geen enkel vaccinatie verplicht is, mits je niet zeven dagen voor aankomst in India een land hebt bezocht waar gele koorts voorkomt, is het toch verstandig om de aanbevolen en optionele vaccinaties door te lezen. De optionele vaccinaties zijn onder andere afhankelijk van de duur van je reis, de regio’s die je gaat bezoeken en het doel van je reis.

Lees hier alles wat je moet weten over vaccinaties tijdens je reis naar India.

Leer enkele woorden Hindi

Het leren van wat basiswoorden in het Hindi heeft meerdere voordelen. Zo kun je een beetje communiceren met de lokale bevolking die geen Engels spreken, maar geef je ook minder snel de indruk dat het je eerste keer in het land is. Oplichters proberen dat namelijk zo snel mogelijk in te schatten. Enkele handige woorden zijn namaste (hallo), tiek-hei (oké), achchha (goed) en na-hee (niet goed).

Boek een hostel of hotel voor de eerste nachten

Bij aankomst in India kom je terecht in een totaal andere wereld en je zult merken dat je de eerste dagen erg vermoeid bent. Zelfs ervaren reizigers zeggen dat India anders is dan andere bestemmingen. Daardoor is het aangeraden om de eerste dagen alvast een hotel, guesthouse of hostel te boeken. Dit scheelt je wat zorgen en daarnaast moet je dit ook opgeven bij het aanvragen van je visum. Wil je weten waar je het beste een accommodatie kunt vinden? Hier vind je een opsomming van alle belangrijke informatie tijdens het vinden van de juiste accommodatie.

Reserveer treintickets op tijd

De trein is voor lange afstanden in India het meest gebruikte vervoermiddel en daardoor is het belangrijk dat je er op tijd bij bent. Hoe eerder je bent met reserveren, hoe groter de kans is dat je in een luxere cabine terechtkomt. De lagere klasse zijn namelijk ver onder de standaards die de meeste Nederlanders gewend zijn en voor lange afstanden is dat geen pretje. Er zijn verschillende manieren hoe je een treinticket online kunt kopen, maar wij raden de website 12Go.Asia aan.

Neem oordopjes mee voor tijdens het slapen

In de veel steden in India is het nooit stil. En dan bedoelen we ook echt nooit. Het land telt meer dan een miljard inwoners en zowel overdag als midden in de nacht is dat te merken. Voor wie ‘s nachts toch wilt genieten van een goede nachtrust, zijn oordopjes geen overbodige luxe. Vooral wanneer je een kamer in een hotel boekt op een lagere verdieping.

Zorg dat je overdag aankomt op je bestemming

In veel landen is het geen probleem om ‘s avonds of ‘s nachts op je bestemming aan te komen, maar in India is dat toch net even iets anders. Overdag is het vaak al een hele uitdaging om bij je accommodatie aan te komen en ‘s avonds wordt dat alleen maar erger. De kans dat je wordt opgelicht of afgezet neemt ook flink toe. Gelukkig kun je de laatste jaren in veel steden gebruik maken van Uber of Ola Cabs. Je weet direct de prijs voor je rit en kunt met een veiliger gevoel instappen. Ook kun je vragen of iemand van je accommodatie je kan komen ophalen. Er zijn dus de verschillende mogelijkheden, maar wij adviseren toch om je reis zo te plannen dat je overdag aankomt op je bestemming.

Kleed jezelf gepast

In India zul je merken dat in bijna alle steden en dorpen de vrouwen in traditionele kleding lopen. Voor vrouwen is het hier gebruikelijk om benen en schouders te bedekken en het is aangeraden om daar als toeriste rekening mee te houden. Draag bijvoorbeeld geen shirts zonder mouwen en geen dunne broek of een rok. Naast dat je dit doet uit respect voor de lokale cultuur, is het ook uit veiligheid voor jezelf.

Een tip is om altijd een sjaal of hoofddoek mee te nemen. Hiermee kun je jouw schouders en westerse uitstraling een beetje verbergen. Een westerse vrouw (vooral met blond haar) trekken hier nogal wat pottenkijkers aan.

Voorkom een Delhi Belly

Grote kans dat je maag van streek zal raken tijdens je reis naar India en hoewel je dit (bijna) niet kunt voorkomen, is het toch mogelijk om de schade te beperken. In veel Aziatische landen kun je overal wel eten, ook al ziet het er niet erg hygiënisch uit, maar in India moet je daarmee uitkijken. Ga goed op je gevoel af, want een Delhi Belly (voedselvergiftiging) kan je reis goed verpesten.

Het is niet je eerste keer in India

Ook al is het je eerste keer in India, laat dat nooit merken. Er zijn namelijk genoeg verhalen te lezen op het internet waarin mensen vertellen hoe ze zijn opgelicht. Vertel daarom nooit dat het je eerste keer in India is. Ook kun je wat basiswoorden Hindi leren en jezelf goed verdiepen in de meest voorkomende oplichtingstrucs.

Koop een lokale simkaart

Een andere handige tip tijdens je reis naar India is het aanschaffen van een lokale simkaart. Het is (vooral als vrouw zijnde) altijd handig om te beschikken over een telefoon met tegoed wanneer er iets aan de hand is. Download bijvoorbeeld de app Maps.me of download de offline kaart in Google Maps. Zo weet je ook direct dat je niet wordt opgelicht door bijvoorbeeld een taxichauffeur. Taxichauffeurs hebben namelijk nog wel eens de neiging om niet de snelste route te nemen en met eerder genoemde apps kun je te allen tijde meekijken. Daarnaast is het uiteraard ook handig wanneer je de weg kwijt bent of een dienst als Uber wilt boeken. Zorg als laatst dat je alle belangrijke nummers in je telefoon opslaat, zoals het alarmnummer en het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade.

Afdingen tijdens je reis

In India is afdingen de normaalste zaak van de wereld en doe je dit niet, dan betaal je overal de hoofdprijs voor. En voor toeristen worden hier veel te hoge prijzen gerekend. De verkopers geven jou een absurd hoge prijs, dus jij start met een absurd lage prijs. Uiteindelijk onderhandel je naar een prijs toe waar jullie beide tevreden mee zijn. Weet wel dat je vaak paar meters verderop hetzelfde product kunt kopen en als je weg loopt de verkoper vaak toch akkoord gaat met jouw maximale prijs.

Loop niet te koop met dure apparaten en kleding

Je kunt je dure sieraden of merkkleding beter thuis laten. India is namelijk een arm land en je wordt als toerist soms gezien als doelwit.  Een toerist met dure kleding, sieraden of apparaten, zijn helemaal een gewild slachtoffer. Het grote merendeel van de bevolking denkt natuurlijk niet zo, maar het is toch verstandig om jezelf tegen bepaalde mensen te beschermen.

Gebruik websites als TripAdvisor

We gaven eerder al aan dat je Delhi Belly wilt voorkomen en een goede tip is om gebruik te maken van de website TripAdvisor. Eet alleen bij restaurants met een goede beoordeling. Het zou namelijk zonde zijn als je een week lang ziek op bed ligt.

Google de meest voorkomende oplichtingstrucs

We gaven het al eerder aan, maar zorg dat je voor je vertrek op de hoogte bent van de meest voorkomende oplichtingstrucs. Soms gaat het om onschuldige scams waarbij je enkele euro’s kwijt zult raken, maar er zijn ook scams waarmee tientallen tot honderden euro’s van toeristen worden afgetroggeld.