Geld

Geld in India

In India betaal je met de munteenheid roepie. Honderd paise staat gelijk aan één roepie. Op het moment van schrijven (juli 2020) krijg je voor één euro ongeveer 83 Indiase roepies. In India kun je op vele plekken pinnen of betalen met je credit card. Echter, dit geldt voornamelijk voor de grote steden, want in de kleinere plaatsen kan het soms lastig zijn om een werkende automaat te vinden. Daarom raden wij altijd aan om voldoende roepies op zak te hebben.

Pinpas en creditcard

Als reiziger kun je bij de meeste banken, hotels, restaurants en winkels betalen met creditcards. Daarnaast worden bankpassen geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Hier worden net zoals in veel andere landen wel extra kosten door banken in rekening gebracht. Let er daarnaast ook op dat je voor je vertrek je bankpas op “wereldwijd” zet. Hoe je dit kunt doen, kun je vinden op de website van je bank.

Verder is een credit card bij bepaalde accommodaties vereist. Daarom is het aan te raden om tijdens je reis naar India een creditcard mee te nemen. Ook voor het boeken van vliegtickets naar India of binnenlandse vluchten kan het bij sommige maatschappijen en boekingssites noodzakelijk zijn.

Contant geld

We gaven het hierboven al aan dat je in grote steden en op toeristische plekken voldoende geldautomaten vindt, maar wanneer je naar kleinere plaatsen gaat, is het aantal (werkende) geldautomaten beperkt. Websites als visa.com/atmlocator en mastercard.com/locate-an-atm helpen je bij het vinden van geldautomaten. Verder is het belangrijk dat je geld wisselt bij banken, officiële wisselkantoren of op het vliegveld. Voor euro’s en Amerikaanse dollars krijg je doorgaans de beste koers.

>

Geld van te voren wisselen

Voordat je naar India afreist is het handig om alvast te beschikken over de lokale valuta. Dit hoeft niet al te veel te zijn, maar ongeveer veertig a vijftig euro is wel handig. In het geval dat de pinautomaten op het vliegveld niet werken, kun je in ieder geval zonder zorgen bij je accommodatie arriveren. Bij GWK Travelex kun je dit in Nederland bij verschillende locaties regelen. Je kunt ook online roepies bestellen en deze op de datum van vertrek ophalen op het afhaalpunt op Schiphol.

Onderhandelen in India

Als laatst willen we je nog meegeven dat India een land is waar men over bijna alles onderhandeld. Zo is het gebruikelijk om op marken, bij taxi’s en veel winkels te onderhandelen over de prijs. En wees niet bang om veel lager dan de vraagprijs van de verkoper te bieden, want zij geven jou ook meestal een onrealistische prijs. Uit eigen ervaring is het niet ongebruikelijk dat je 70 procent goedkoper uitkomt dan de oorspronkelijke vraagprijs.