De 9 mooiste tempels in India

Na China is India het land met de meeste inwoners en met zo grote bevolking is het niet vreemd dat je een verscheidenheid aan religies tegenkomt. Bijna overal in het land kom je mooie tempels tegen. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de mooiste tempels in India. Dit was geen makkelijk opgaven en er zullen veel prachtige tempels ontbreken.

  1. Meenakshi Tempel

Als we een lijst opstellen met de mooiste tempels van India, dan mag de Meenakshi Tempel niet ontbreken. De tempel bestaat als sinds de eerste eeuw en tegenwoordig trekt het jaarlijks veel toeristische bezoekers. Bij een bezoek word je verwelkomd met een schitterende ingang. Ook kijk je je ogen uit bij het zien van de vier enorme torens. Deze torens zijn versierd met verschillende beelden van dieren, demonen, heiligen en goden.

  1. Lotus Tempel

De kans is vrij groot dat je vanuit Nederland vliegt naar Delhi. Een tempel die je zeker in deze stad bezocht moet hebben is de Lotus Tempel. De Lotus Tempel is anders dan veel andere tempels in deze lijst, want het heeft namelijk een modern design. Het marmeren dak is in de vorm van een bloeiende lotusbloem, wat het symbool is voor goddelijkheid en puurheid. Het is niet voor niets dat dagelijks meer dan tienduizend mensen een bezoek brengen aan de tempel.

  1. Swaminarayan Akshardham

Net als de Lotus Tempel vind je de Swaminarayan Akshardham in New Delhi. De tempel heeft een traditioneel design en lijkt al eeuwen oud, maar schijn bedriegt, want de tempel is pas gebouwd in 2005. Dit maakt de tempel voor het oog niet minder mooi. Verder beschikt de Swaminarayan Akshardham ook over prachtig bijbehorende tuinen, waar meerdere tentoonstellingen worden gehouden en zelfs een bioscoop aanwezig is.

  1. Kanchi Kailasanathar

De Swaminarayan Akshardham is de jongste tempel uit deze lijst, maar Kanchi Kailasanathar is één van de oudste. Niet alleen uit deze lijst, want het is gebouwd tussen 685 en 705 en behoort daarmee tot één van de oudste tempels in India. De tempel was gebouwd voor het aanbidden van Smartha en de architectuur geldt als een inspiratie bij de bouw van andere tempels in het land.

  1. Kailasa-tempel

Een andere tempel die niet mag ontbreken in onze lijst met de mooiste tempels in India is de Kailasa-tempel. Bij de bouw van de 8e-eeuwse tempel werd er een verticale graafmethode gebruikt om de tempel uit rotsen te snijden. In totaal is er ongeveer 200.000 ton aan rotsen weg gegraven. Het hele jaar door ben je welkom om het te bezoeken, maar qua weer is het hier het beste tussen december en maart.

  1. Vaishno Devi Tempel

De Vaishno Devi Tempel is gelegen in het noorden van India en is niet voor iedereen weggelegd. Je moet namelijk eerst twaalf kilometer de berg op, voordat je bij je eindbestemming bent aangekomen. De tocht neemt ongeveer zes uur in beslag, maar onderweg kom je voldoende mogelijkheden tegen om wat te eten en drinken of te overnachten. Daarnaast kun je de tocht ook te paard afleggen of je kun je een helikopter boeken.

  1. Brihadisvara Tempel

Brihadisvara Tempel is één van grootste tempels van het land en zowel de binnen- als buitenkant is prachtig. Het is namelijk niet voor niets opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  1. Mahabodhi Tempel

Net als de Brihadisvara Tempel is de Mahabodhi Tempel ook een UNESCO werelderfgoed en bestaat het als sinds de 5e eeuw. De tempel heeft de vorm van een piramide en is versierd met beelden aan alle kanten. Wat de tempel nog meer zo bijzonder maakt is dat het binnen het Boeddhistische geloof geldt als één van de belangrijkste plaatsen. Veel pelgrims willen deze plek minstens één bezoeken.

  1. Harmandir Sahib

We sluiten de lijst af met de Harmandir Sahib. Deze opvallende vertoning is van buitenaf bedekt met goud. Binnen in de Harmandir Sahib zijn de muren en plafonds voorzien van duizenden schilderijen en mozaïeken. Verder staat de tempel bekend om het uitdelen van maaltijden aan iedereen die dat nodig heeft. Dagelijks komen er naar schatting zo honderdduizend mensen maaltijden halen voor hun gezin.