De top 9 bezienswaardigheden in Jaipur

Reizigers die reizen door het noorden van India zullen niet snel de stad Jaipur overslaan. Jaipur wordt ook wel de roze stad genoemd, wat het te danken heeft aan de vele rozen gebouwen. De kleur roze staat hier voor gastvrijheid en daardoor werden veel gebouwen in 1876 roze geverfd toen de prins van Wales de stad kwam bezoeken. Naast de kleurrijke gebouwen heeft de stad nog veel meer moois te bieden. Daarom hebben wij een top 9 van bezienswaardigheden in Jaipur opgesteld.

Hawa Mahal

Tijdens je bezoek zijn er verschillende bezienswaardigheden die je gezien moet hebben en de Hawa Mahal is daar één van. Het paleis dat gebouwd werd in 1799 telt maar liefst 953 ramen, die allemaal mooie decoraties bevatten.

  1. City Palace

Na het bezoek aan de Hawa Mahal kun je meteen door naar het City Palace. De twee paleizen liggen namelijk op loopafstand van elkaar en net als Hawa Mahal is City Palace in de 18e eeuw gebouwd. Een gedeelte van het paleis wordt tot op de dag van vandaag nog steeds bewoond door de Maharadja en zijn familie. Als bezoeker kun je gratis de kleurrijke binnenplaatsen en hallen bezichtigen en tegen een flinke meerprijs mogen bezoekers ook enkele grote afgeschermde ruimtes bezichtigen. Verder is een wandeling door de tuinen van City Palace een absolute aanrader.

  1. De Bazaar

Net zoals in alle grote steden in India heeft Jaipur meerdere bazaars waar je urenlang doorheen kunt struinen. Je vindt er vele souvenirs, sari’s, lokale producten en nog veel meer. Let er wel dat het er vaak enorm druk is en je goed moet onderhandelen over de prijs.

  1. Galta Ji temple (Monkey Temple)

In de buurt van Jaipur ligt de tempel Galta Ji gelegen. Dit is een hindoeïstische tempel die voor het grootste gedeelte is verlaten door mensen. Zoals je aan de bijnaam wel kunt afleiden, wordt de tempel tegenwoordig vooral door aapjes bewoond. Het mooiste uitzicht krijg je bij aankomst van de Sun Temple. Je moet hier wel eerst twee kilometer lang naar boven lopen, maar het uitzicht over Jaipur is dat het zeker waard.

  1. Amber Fort

Ook net buiten Jaipur kun je het indrukwekkende Amber Fort bezoeken. Het fort stamt af uit de 16e eeuw en werd destijds bewoond door de heerser van het gebied. Rondom het fort loopt een muur van maar liefst 17 kilometer. Deze muur was er ter verdediging tegen vijandige troepen. Naast dat de buitenkant een grote indruk zal achterlaten, is het binnen minstens zo indrukwekkend.

Dagelijks wordt het fort door ongeveer 5000 toeristen bezocht en is sinds 2013 opgenomen in de lijst UNESCO werelderfgoed. Het fort is voor toeristen te bezoeken tussen 8 en 18 uur en de toegangsprijs is 200 roepie (2,50 euro). Ook kun je voor een extra 200 roepie een gids inhuren. Deze gids geeft je een rondleiding van ongeveer anderhalf uur.

  1. Nahargarh Fort

Een ander fort dat tijdens je bezoek aan Jaipur niet mag ontbreken, is het Nahargarh Fort. Gelegen op een heuvel aan de rand van de stad geeft het een prachtig uitzicht over de stad. Zeker tijdens zonsondergang geeft het een indrukwekkend uitzicht over Jaipur. De toegangsprijs is net als het Amber Fort 200 roepie per persoon.

  1. Raj Mandir Cinema

India staat natuurlijk ook bekend om de vele Bollywood films en in Jaipur is de Raj Mandir Cinema de beste plek om een film te bekijken. Het is een authentieke Indiase bioscoop, waar dagelijks één of meerdere Bollywood films wordt getoond. Je hoeft er overigens niet alleen voor de films naar toe te gaan, welke voornamelijk in het Hindi zijn (met af en toe wat Engelse woorden er tussendoor), maar ook de beleving eromheen zul je niet snel vergeten. Zo is het erg leuk om het enthousiasme van het overige publiek te ervaren. Families brengen hun baby’s mee en sommige bezoekers nemen tijdens de film hun telefoon midden in de zaal op. Ook hoor je de zaal luidruchtig juichen wanneer er bijvoorbeeld ‘de kus’ plaatsvindt. Een tip is wel om op tijd een kaartje te kopen, want de zaal raakt snel uitverkocht.

  1. Birla Temple

De Birla Temple is een Hindoetempel die met puur wit marmer in 1988 is gebouwd. In opdracht van de Birla-familie is de tempel gebouwd ter eren van de bekende goden Lakshmi en Vishnu. Daardoor wordt de Birla Temple ook wel Lakshmi Narayan genoemd. Verder zijn er in het gebouw zelf beelden te vinden van de twee goden.

Dagelijks wordt er om 6 uur ‘s avonds een korte ceremonie gehouden om de twee goden te eren. Ook kun je het bijbehorende museum bezoeken of een wandeling maken door de tuinen.

  1. Jal Mahal Waterpaleis

We sluiten onze lijst met de 9 mooiste bezienswaardigheden in Jaipur en de omgeving af met het Jal Mahal, ook wel het Waterpaleis genoemd. De naam Waterpaleis heeft het te danken aan het omliggende water, maar ook doordat onder het waterniveau nog vier verdiepingen te vinden zijn. Helaas kun je het paleis niet van binnen bekijken, maar ook van de buitenkant is het een bezoek zeker waard. Ook omdat het is gelegen aan de weg tussen Jaipur en Amber en veel reizigers en er hoe dan ook langskomen.