Beste reistijd & klimaat

Beste reistijd India

India is een ontzettend groot land en daardoor is het lastig om aan te geven wat de beste reistijd voor India is. Het land kent namelijk verschillende klimaten. Echter, over het algemeen kun je het land bezoeken tijdens het koele, droog seizoen. Dit valt tussen november en maart. Je zult tussen deze maanden weinig last hebben van regen en de temperatuur is zeer aangenaam. Dit is ook direct het hoogseizoen, dus hou er rekening mee dat veel andere toeristen het land ook bezoeken. Op deze pagina lees je onder andere wanneer het laag-, tussen- en hoogseizoen is. Ook gaan we dieper in op wat de beste reistijd is voor het zuiden en noorden van het land.

De seizoenen van India

De beste reistijd van India is onder andere afhankelijk van het weer, maar daarnaast ook van het laagseizoen, tussenseizoen en het hoogseizoen. In het hoogseizoen heb je kans op mooi weer, maar in deze periode is het op veel toeristische plaatsen drukker en een stuk duurder.

Laagseizoen

De maanden april tot en met juni vallen in het laagseizoen. Je hebt in deze periode niet veel last van regen, maar wel van extreme warmte. Een pluspunt is dat in deze periode de accommodaties wel een stuk goedkoper zijn.

Tussenseizoen

De maanden juli tot en met september vallen in het tussenseizoen. Gedurende het tussenseizoen valt er in het land veel regen. Tijdens dit seizoen kun je beter de kust vermijden en de bergen in trekken. Het is namelijk ook een stuk frisser in deze periode.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen is de periode van november tot en met maart. Je hebt in deze tijd veel warme dagen (niet te warm) en koele nachten. Hierdoor is het de drukste periode qua toeristen. Dit zie je ook terug in de prijzen voor accommodaties en bij populaire bezienswaardigheden. Vanaf februari zul je merken dat de temperatuur weer flink gaat stijgen.

Beste reistijd in het noorden van India

De moesson begint in het noorden van India vanaf juli tot en met augustus. In deze twee maanden valt er gemiddeld 119 mm tot 144 mm regen per maand. In overige maanden valt er in dezelfde regio rond de 6 mm regen per maand. Hierdoor is het dus af te raden om de regio in deze periode te bezoeken. Daarnaast kun je ook de maanden mei en juni beter vermijden. De maanden staan namelijk bekend om de extreme temperaturen van boven de 40 graden. De beste maanden om het noorden van India te bezoeken zijn: januari, februari, maart en november. Er valt namelijk weinig regen en de temperatuur ligt tussen de 25 en 33 graden.

Beste reistijd in het zuiden van India

In het zuiden van India zijn er een aantal maanden waarin er erg veel regen valt. In de maanden juni tot en met september valt er tussen de 303 mm en 808 mm regen per maand. In oktober is er een flinke daling te zien, maar nog steeds kun je in deze maand hevige regenbuien verwachten. Verder is het belangrijk om te weten dat het niet de hele dag regent, maar het vaak om heftige buien gaat die niet al te lang duren. In de maanden november tot en met mei valt er geen tot weinig regen en is het op de meeste plaatsen gemiddeld 33 graden. Het zuiden van het land is dus in een groot gedeelte van het jaar goed te bezoeken.

Het klimaat in India

Zoals hierboven al valt te lezen varieert het klimaat van India per regio. Dit komt door het grote oppervlakte van het land. Zo vind je er in bepaalde gebieden van het land een tropisch klimaat, terwijl in andere delen van het land een gematigd klimaat heerst. In het zuiden van het land is de gemiddelde temperatuur het hele jaar door boven de 30 graden en in het noorden merk je dat de temperatuur veel meer schommelt. Als voorbeeld ligt de temperatuur in Srinagar in januari rond de 5 graden en in het hoogseizoen worden er temperaturen van rond de 30 graden gemeten.