Backpacken

Backpacken in India

India staat in top tien grootste landen ter wereld qua oppervlakte en het is daardoor niet vreemd dat je er verschillende klimaten vindt. Je kunt als reizigers de bergen beklimmen in het Himalaya gebergte, maar kunt ook lekker relaxen aan het strand of de woestijn in. Er is dus voor ieder wat wils. Ook voor backpackers heeft het land veel te bieden. En hoewel het qua populariteit nog niet in de buurt komt als veel landen in Zuidoost-Azië, is het land jaarlijks steeds meer in trek onder backpackers.

Vooral vanwege de rijke cultuur, lekkere keuken, de mensen en de religie is India zeker de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast is het voor backpackers ook mooi meegenomen dat het zeer goedkoop is. Zo vind je er hostels en hotels voor enkele euro’s per nacht.

Kosten backpacken in India

India behoort tot één de goedkoopste landen ter wereld om doorheen te reizen. Zo is het eten, vervoer en overnachtingen er spotgoedkoop. Hier lees je meer over de prijzen van hostels, hotels en guesthouses.

Voor de budgetreizigers is het mogelijk om te leven van 15 euro tot 20 euro per dag. Dit is inclusief verblijf, eten, vervoer en alle overige kosten.

Kosten accommodaties

Eén van de redenen waarom India nog niet zo populair als bijvoorbeeld Thailand en Vietnam onder backpackers is, is vanwege het beperkt aantal hostels. Voornamelijk buiten de grote steden zijn hostels nog niet al te veel te vinden. Je zult daardoor als backpacker ook vaak in guesthouses verblijven. Er zijn genoeg guesthouses te vinden voor onder de 15 euro per nacht, maar dan heb je niet altijd de gezelligheid die je in een hostel tegenkomt.

Wat moet je regelen?

Voordat je aan je reis door India begint, zijn er een aantal zaken die je geregeld moet hebben. Uiteraard moet je voorzien zijn van een vliegticket naar je bestemming, maar daarnaast is het ook belangrijke dat je de juiste inentingen hebt gehad. Met uitzondering van een inenting tegen gele koorts, zijn er geen inentingen verplicht. Een inenting tegen gele koorts is overigens alleen verplicht wanneer je een land hebt bezocht binnen zeven dagen voor aankomst in India waar gele koorts voorkomt. Echter, er zijn wel meerdere vaccinaties aanbevolen of optioneel. Of je bepaalde inentingen nodig hebt, is afhankelijk van de duur van je reis, de gebieden die je bezoekt en het doel van je reis.

Goedkoop reizen door India

Als backpacker is het vaak fijn als je goedkoop door een land kunt reizen. Gelukkig is dat in India het geval. Zo is het eten, vervoer en verblijf er spotgoedkoop en kunnen de budgetreizigers met gemak van 15 euro tot 20 euro per dag rondkomen. Zo zijn bijvoorbeeld nachtbussen en nachttreinen een goede optie om geld te besparen tijdens je reis. Wees er wel van bewust dat je in nachttreinen vaak beter zult slapen dan nachtbussen.

Tips voor backpacken in India

Deze tips zijn natuurlijk niet alleen geschikt voor backpackers, maar zullen je tijdens je rondreis door India veel geld en ellende besparen.

  1. Onderhandel

India is een land waar je bijna overal over kunt onderhandelen. Zo kun je onderhandelen over de prijzen van taxi’s, tuktuks, bij veel winkels en op markten. Als je het goed doet ben je vaak meer dan de helft goedkoper uit dan de oorspronkelijke vraagprijs.

  1. Neem een sjaal/hoofddoek mee

Deze is voornamelijk gericht op de vrouwelijke backpackers. Een sjaal of hoofddoek is niet alleen handig voor het bezoeken van tempels, waar je schouders en knieën moet bedekken, maar ook om iets minder op te vallen. Als westerse vrouw (voornamelijk met blond haar) kun je hier nog wel eens als attractie gezien worden. Het is niet ongebruikelijk als mannen met je op de foto willen of stiekem een foto van je maken. Als laatst kan een sjaal ook helpen tegen de smog of stank in bepaalde delen van India.

  1. Neem goede (wandel)schoenen mee

Goede schoenen zijn in India geen overbodige luxe. De straten verkeren doorgaans niet in de beste staat en zijn daarnaast ook vaak vervuild.

  1. Reizen met de nachttrein of nachtbus

Om geld besparen is het reizen met de nachttrein of een nachtbus een goede optie. Je betaalt doorgaans een stuk minder voor je reis. Let er wel op dat je in de nachttrein een betere nachtrust zult krijgen dan in nachtbussen.

Backpacken als vrouw door India

Hierboven gaven we al aan dat India nog niet zo in trek is bij backpackers als bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Vietnam en dit heeft verschillende redenen. Eén van deze redenen is dat India door veel mensen als onveilig wordt gezien, voornamelijk voor vrouwen. Dit beeld komt onder andere door de verhalen over groepsverkrachtingen en seksuele intimidaties. Wij raden het vrouwen niet af om naar India te reizen, want het is een prachtig land, maar raden vrouwen wel aan om extra alert te zijn. Zo is het af te raden om s’ avonds alleen over straat te lopen en kun je beter afgelegen gebieden vermijden. Verder is het belangrijk om zelfverzekerd over te komen en je goed te kleden. We gaven het hierboven bij tips al aan dat een hoofddoek of sjaal hierbij kan helpen. Samengevat moet je dus op je hoede zijn, maar vooral genieten van het prachtige land.